top of page

De Calabrese eetcultuur

De eetcultuur van Calabrië, een regio in het zuiden van Italië, is sterk beïnvloed door de rijke geschiedenis en geografie van het gebied. De keuken is bekend om zijn robuuste en pittige smaken, gebruikmakend van lokale ingrediënten en traditionele bereidingswijzen.


Traditionele Gerechten

Enkele iconische gerechten uit Calabrië zijn 'nduja (een smeerbare, pittige worst), soppressata (een gefermenteerde worst), en lagane e cicciari (pasta met kikkererwten). Vis en zeevruchten zijn ook belangrijk, met gerechten zoals pesce spada alla ghiotta (zwaardvis in tomatensaus).Groenten en Peulvruchten

De Calabrese keuken maakt veel gebruik van groenten en peulvruchten. Paprika's, aubergines, en tomaten worden vaak gebruikt in gerechten zoals melanzane alla parmigiana (aubergine met Parmezaanse kaas) en fagioli alla calabrese (bonenstoofpot).


Kazen en Vlees

Kazen zoals caciocavallo en pecorino crotonese zijn populair. Vleesgerechten, zoals geiten- en schapenvlees, worden vaak langzaam gekookt om de smaken te concentreren.


Wijnen en Likeuren

Calabrië produceert ook uitstekende wijnen, zoals Cirò, en likeuren, zoals bergamotlikeur en liquore al finocchietto (venkelzaadlikeur), die vaak als digestief worden geserveerd.


Bereidingswijzen

Traditionele bereidingswijzen, zoals roosteren en het gebruik van terracotta potten, zijn nog steeds in gebruik. Deze methoden benadrukken de authentieke smaken van de ingrediënten.


Feesten en Vieringen

Tijdens lokale feesten en vieringen spelen eten en drinken een centrale rol. Traditionele gerechten en zoetigheden worden in overvloed geserveerd, vaak vergezeld van muziek en dans.


Conclusie

De Calabrese eetcultuur is een mix van sterke, pittige smaken en eenvoudige maar hoogwaardige ingrediënten. Het is een keuken die de geschiedenis en tradities van de regio weerspiegelt en een belangrijk onderdeel vormt van het culturele erfgoed van Calabrië.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page